Santraliniz için güvenli ağ mimarimize bağlı olan görüntüleme ve bilgi yazılımı çözümlerimiz, operatörlerin faaliyetlerini gerçek zamanlı olarak izlemesine yardımcı olur.
VERİ AKTARIM SİSTEMİ
- Santralde bulunan OG hücre, röle, enerji kalite analizörü, redresör gibi kritik ekipmanların, elektrik dağıtım şirketinin (EDAŞ) tarafından, IEC104 protokolü kullanılarak RTU üzerinden uzaktan izlenmesidir. Bu sistem ile tesisi EDAŞ izlerken RTU nun diğer haberleşme portu üzerinden yatırımcının da aynı verileri izlemesi tesise veya uzak bir noktaya kurulacak scada yazılımı ile uzaktan izlemesi mümkündür.
SCADA İZLEME-KONTROL SİSTEMİ
GES'ler sahada birçok ekipmana sahip olduklarından, bunların izlenmesi-kontrol edilmesi için EDAŞ veri izleme sisteminden alınan verilere ek olarak aşağıdaki verilerinde scada sistemi üzerinden izlenemesi-kontrol edilmesi büyük bir avantaj sağlamaktadır.
a. Panel sıcaklıklarının izlenmesi
b. Işınımın pyronometre ile ayrıca ölçülmesi
c. Rüzgar hızının ölçülmesi
d. Panel dizilerinden; akım, gerilim, güç ve kapasite bilgilerinin alınması ve invertöre giren toplam DC gücün ölçülmesi
e. Saha toplama panolarındaki sigorta-kaçak akım şalterlerinin durum bilgilerinin izlenmesi
f. İnvertör çalışma parametrelerinin izlenmesi ve üretiminin ölçülüp kontrol edilmesi
g. Eğer tali trafo merkezleri var ise bunlara ait AG şalter, analizör, koruma rölesi trafo, OG hücre, röle çalışma durum bilgileri ile ölçülen parametrelerin izlenmesi ve kontrol edilmesi
PANEL SICAKLIKLARININ İZLENMESİ
- Sahadaki bir solar panelin üzerine sıcaklık ölçüm elemanı bağlanarak panel sıcaklık bilgisi sahaya konulan otomasyon modülüne bağlanır. Böylece sıcaklığın panel verimine olan etkisi hesaplanarak otomasyondan sistemin olması gereken ve ölçülen verim karşılaştırılır. Sorun görülür ise sesli ve görsel alarm üretilerek ilgili kişi veya kişilere bilgi aktarılır.
IŞINIMIN PYRONOMETRE İLE ÖLÇÜLMESİ
- Işınım ölçülerek, bu bilgi sahada bulunan otomasyon modülüne bağlanır ve veriler bu modül üzerinden scadaya aktarılır. Böylece panellerin mevcut ışınım seviyesinde ne kadar üretim yapabilecekleri hesaplanarak otomasyondan sistemin olması gereken ve ölçülen verim karşılaştırılır. Sorun görülür ise sesli ve görsel alarm üretilerek ilgili kişi veya kişilere bilgi aktarılır.
RÜZGAR HIZI ÖLÇÜMÜ
- Rüzgar hızı ölçülerek, bu bilgi sahada bulunan otomasyon modülüne bağlanır ve veriler bu modül üzerinden scadaya aktarılır. Burada amaç üretimde yaşanan bir verim kaybının rüzgar hızı/ yönü sebebi ile daha fazla ısınması muhtemel panellerden olup olmadığını anlamaktır. Örneğin lodos esen bir havada paneller daha fazla ısınır ama poyraz bir havada daha fazla soğur.
PANEL DİZİ İZLEME
Kurulacak olan sistemin en can alıcı noktası belki de budur. Çünkü panel dizilerinin akımları arasında biribirinden farklı bir durum ortaya çıkar ise bu sistem ile algılanarak arızalı olması muhtemel modül dizisi hakkında operator anında sesli-görsel olarak uyarılır.
Ayrıca bu sistem sayesinde invertöre verilen güç de ölçüldüğünden invertör çıkış gücü ile karşılaştırma yapılarak invertörlerin verimi takip edilir. Eğer verimsiz çalışan bir modül var ise hemen sesli-görsel uyarı verilerek operator uyarılabilir.